Dohoda o stadionu v nedohlednu. Majitel klubu nabídl finančně a sportovně stabilizovanou Viktorku Praze 3.

18. 5. 2021 | Wear

Konečně finančně i sportovně stabilizovaná. Přesto se žižkovská Viktorka ocitla nad propastí ztráty profesionální licence. Proč? Stále ji chybí jediná věc, kterou sama nemůže ovlivnit. Vlastní stadion. Více než rok trvající jednání s Prahou 3 o koupi stadionu a investice do jeho rekonstrukce jsou bohužel stále bez výsledku. Zastupitelstvo odmítlo smlouvu zajišťující licenci na sezónu 2021/22 a v následných jednáních zástupci Prahy 3 předložili smlouvu, která nereflektuje požadavky klubu a prakticky znemožňuje získání licence pro příští sezónu. Majitel klubu se proto rozhodl Praze 3 ustoupit a pro jednodušší záchranu Viktorky nabídnout odkup fungujícího klubu městské části za 25 milionů korun. Což je zlomek z částky pojící se s případnou ztrátou profesionální licence.

„Když před rokem Rada MČ Praha 3 v čele s panem starostou Ptáčkem veřejně deklarovala, že možností je buď prodej stadionu do majetku klubu, nebo společný podnik, doufal jsem, že se někam posuneme. Dokonce jsme v dobré víře odešli hrát na cizí hřiště na Střížkov a doufali, že se budeme po roce moci vrátit domů. Upřímně jsme si i mysleli, že už na něm budeme mít licenci, kterou dle nájemní smlouvy má zajistit vlastník, tedy městská část. Byli jsme ochotni podat ji pomocnou ruku a byli jsme připraveni rekonstruovat Seifertku už loni v září,“ komentuje Martin Louda, majitel FK VIKTORIA ŽIŽKOV.

Zářijová nabídka klubu směrem k radnici byla po třech měsících oficiálně odmítnuta a klub se opět pokusil přijít s konkrétním řešením. Tentokráte jasným závazkem získání licence.

„Klub splňuje všechny podmínky udělení licence pro další sezónu. Chybí nám jen stadion. Rozhodli jsme se tedy na začátku roku, že nebudeme hned chtít prodej a společně s vedením radnice si odladili smlouvu o investici, která by zajistila licenci na rok 2021/22. Bohužel, i přes podporu části koalice, ji zastupitelstvo odmítlo. Termín pro doplnění licence ohledně stadionu byl do 30. dubna a my teď nemáme moc možností. I přes nějaké náznaky z opozice či jednotlivých zastupitelů cítíme, že klubu dát šanci ve skutečnosti nechtějí. Čteme to i z toho důvodu, že žádné z jejich řešení negarantuje získání licence na další rok,“ uvádí Louda.

Dle vyjádření licenčního manažera FAČR byl a je termín 30. dubna stále tím posledním možným a Viktorka tak čeká na rozhodnutí licenční komise do 26. května. Ta by za současného stavu licenci neudělila a Viktorka by přišla nejen o pozici v druhé lize.

„Se ztrátou licence se pojí škody v řádu 200 milionů. Automatický sestup do třetí ligy a ztráta všech sponzorů. Všichni hráči se stanou amatéry, nemají profesionální smlouvu a de facto ztrácí hodnotu. Navíc to není jen o A-týmu. Staráme se o 400 mládežníků, u kterých automaticky přijdeme o podporu ze strany Národní sportovní agentury,“ pokračuje Louda.

V průběhu prvních dvou květnových týdnů probíhala intenzivní jednání zástupců klubu a politických klubů radnice Prahy 3. Vedení Prahy 3 poté předložilo upravenou verzi již dříve odsouhlasené smlouvy.

„Bohužel, současný návrh nás vrací o měsíce vyjednávání zpět a co je hlavní, i vzhledem k časové tísni, prakticky znemožňuje získání licence pro sezónu 2021/22. Za žádnou cenu nechci, aby Viktorka skončila, a proto nabízím jasné řešení. Licenci získat a klub zachránit může pouze ten, kdo má vše ve svých rukou. Tedy vlastní klub a má i svůj stadion. V současné době to může být pouze Praha 3. Nechci to nechat zajít do bodu, kdy Viktorka ztratí licenci, a já se budu s městskou částí soudit o způsobené škody. Proto jsem nabídl radnici klub za cenu 25 milionů, což je zlomek z částky, kterou jsem jako majitel klubu do jeho ozdravení za poslední dva roky investoval. Klub je stabilizovaný, funguje a chybí mu jen stadion. Ten Praha 3 má a může licenci sama zajistit. Upřímně je mi z toho všeho smutno, protože jsem za poslední dva roky ztratil víru v konstruktivní spolupráci s Prahou 3, své aktivity ve fotbale i díky zkušenosti s nimi ukončím a klub prodávám.“ uzavřel.

logo logo
přát., Příprava, pá 22. 3. 2024

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

FC Vysočina Jihlava

4:1
logo logo
20. kolo, F:NL, ne 31. 3. 2024

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

SK Sigma Olomouc B

10:15
16. 3. 2024

Pražské derby rozhodl gól z penalty v závěru zápasu

14. 3. 2024

Devatenácté kolo přinese na Julisce první jarní derby

11. 3. 2024

Nejlepší novodobý střelec Viktorky a nezdolný bojovník dává sbohem, zdraví má přednost

10. 3. 2024

Viktorka bodovala na jaře i ve druhém zápase, bitva s Opavou skončila smírně