Žižkovák Pavel Dobeš fandí Viktorce pravidelně v hledišti a snaží se jí pomáhat i ze své pracovny na radnici.

11. 9. 2022 | Wear

Na Prahu 3 se s rodiči přestěhoval ve třech letech, válel basket na Pražačce, vystudoval tu. Teď má Mgr. Pavel Dobeš (STAN) na radnici odpovědnost za finance naší čtvrti a má nemalý podíl na probíhající rekonstrukci stadionu na Seifertce.

V osmdesátých letech musel být Žižkov pro kluka jako stvořený, pokud jde o partu a sportování.

Přesně tak. Na dětství na Žižkově vzpomínám moc rád, vyřádili jsme se pořádně. A hodně se i sportovalo. Hráli jsme fotbal, basket, později Hanspaulku. Na Pražačce jsme honili míč ještě na bývalém škvárovém hřišti. Později jsme se přesunuli na umělé povrchy a v kondici se snažím udržovat i dnes, alespoň jednou týdně si jdeme zahrát fotbálek na hřiště u školy Chelčického.

Máte ve fotbale klub svého srdce, nebo jste spíš pasivním fanouškem?

Klub svého srdce mám, jsem velký fanda, ale to neznamená, že bych zanedbával Viktorku. Vztah Viktorky a Prahy 3 je dlouhodobý, stadion tu stojí přes půl století, klub zde hraje po celou dobu mého života. Viktorka má jméno čtvrti v názvu, je to takový náš vývozní artikl. Pro všechny Žižkováky bude jen dobře, když bude Viktorka vyhrávat a brzy se vrátí do ligy. A úspěchy klubu budou i lákadlem pro další mladé kluky a holky. Čím víc bude dětí, tím větší bude výběr a poroste kvalita.

Pojďme si tedy povědět, jaký je v současné době vztah MČ Prahy 3 a Viktorky.

Troufám si tvrdit, že vztah mezi Prahou 3 a klubem se v loňském roce výrazně stabilizoval. To byl cíl, který obě strany delší čas měly. Důležitým milníkem je i uzavřená dohoda o dlouhodobém nájmu stadionu. Ta úzce souvisí se zmíněnou stabilizací a má dva zásadní body. V tom prvním jasně říkáme, že chceme, aby tu zůstal stadion a hrál se na něm fotbal. Ten druhý pak řeší, aby byl stadion v nějaké kvalitě a vyhovoval podmínkám pro profilicenci.

Tím se dostáváme k probíhající rekonstrukci, přibližte fanouškům její průběh.

Praha 3 se v první fázi zavázala k úpravám v hodnotě 25 milionů korun. Tato investice postupně pokryla a ještě pokryje potřebnou modernizaci zázemí v kryté tribuně, rekonstrukcí prošly kabiny, regenerace, v souladu s požadavky svazu vznikla nová rozcvičovna. Na místě demontované mobilní tribuny vyroste buňkoviště, kde vzniknou nové toalety, prostory pro občerstvení, garáž pro techniku a v patře zázemí pro klub. Začalo se s rekonstrukcí protilehlé Jižní tribuny, pořídila se nová světelná tabule. Věřím, že fanoušci změny vnímají a budou se těšit ze zlepšeného servisu při návštěvě zápasů.

Modernizace je v plném proudu, dobře vypadá i vstup Viktorky do nové sezóny. Jak vnímáte první zápasy?

Samozřejmě mám velkou radost, že se daří i na trávníku. Čtyři výhry na úvod jsou výborným vkladem a věřím, že se zadaří i dnes proti Mostu. Každý úspěšný zápas nás přiblíží společnému cíli, který letos máme.

Viktorka není jen první tým. Spolupráce radnice s klubem je znát i na poli mládeže.

Ano a tato část spolupráce je neméně důležitá. Právě za pár dnů, 19. září, pořádá Viktorka ve spolupráci s Prahou 3 Sportovní den pro děti na Pražačce, který volně navazuje na loňskou Sportovní akademii, která měla u dětí i rodičů velký ohlas. Osobně jsem moc rád, že tyto akce necílí na jediný sport, ale naopak nabídnou dětem možnost vyzkoušet si různá sportovní odvětví.

Rekonstrukce stadionu je jen jednou z mnoha investičních akcí. Jak je na tom Praha 3 po finanční stránce, kterou máte vy osobně na starosti?

Před naším nástupem se posledních deset let financoval provoz radnice z prodeje majetku. To jsme chtěli jednoznačně změnit. Snížili jsme provozní náklady a podívali jsme se i na příjmovou stránku, kde se podařilo další peníze do rozpočtu přinést. Dnes už se běžné výdaje z prodeje majetku nefinancují a to považuji za velký úspěch.

Kromě financí máte v kompetenci i územní rozvoj. Co se na Praze 3 za uplynulé čtyř roky podařilo v této oblasti?

Pokud jde primárně o veřejný prostor, investovalo se do desítek oprav. Ať už jde o náměstí, parky, sportoviště, školy, nebo školky. Dalších projektů, které se zvládly, nebo rozběhly, je celá řada. Jmenovat můžu např. bytové komplexy Blahoslavova a Táboritská, Žižkovo náměstí, náměstí Barikád, je nachystána dokumentace nám. Jiřího z Poděbrad, hotová je cyklostezka pod Vítkovem, s basketbalovou asociací a Tomášem Satoranským vzniklo na Pražačce nové hřiště na basket. Stihlo se toho hodně a z toho mám dobrý pocit.

Obyvatelé trojky jistě rádi zaregistrovali výsledky K-indexu, podle kterých nesly transakce uzavřené Prahou 3 nejnižší míru korupčního rizika ze všech pražských částí.

Na to jsme náležitě pyšní a věřím, že to je jakési razítko solidnosti naší práce. Dali jsme si za cíl, že chceme nejenom tzv. otevřenou a transparentní radnici, což jsou hezká slova, ale že se podle těch principů také chceme chovat.

Na závěr zpátky k Viktorce. Co byste jí a jejím fanouškům popřál do rozběhnuté sezóny?

To je jednoduché. Aby tu sezónu dotáhla do úspěšného konce a vrátila se tam, kde ji všichni chceme vidět – do druhé ligy. A další roky uvidíme.

Pavle, děkuji za rozhovor a brzy opět na viděnou na tribuně při zápase.





logo logo
29. kolo, F:NL, ne 19. 5. 2024

FC Vysočina Jihlava

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

1:2
logo logo
30. kolo, F:NL, so 25. 5. 2024

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

1.SK Prostějov

17:00
10. 5. 2024

Souboj s Varnsdorfem a možnost PŘIHRÁT ŽIVOT zapsáním se do Registru dárců kostní dřeně, to je žižkovská neděle

8. 5. 2024

Viktorka dvakrát udeřila z závěru zápasu a z Brna veze důležité vítězství

8. 5. 2024

Viktorka oslaví Den vítězství na Moravě duelem se Zbrojovkou

5. 5. 2024

Viktorka pokořila vyškovskou zahraniční legii a připisuje důležité body