Po úspěších ve Spartě prožívám na Žižkově druhé nejšťastnější období, říká Milan Švenger, kapitán týmu

23. 6. 2020 | Wear

S devíti nulami vévodí všem gólmanům celé F:NL. S kapitánskou páskou na ruce dovedl Viktorku až na třetí místo aktuální tabulky. A jednou ji chce dovést až do ligy.

Milane, kdy ses poprvé postavil mezi tři tyče?

Poprvé už v pěti letech, pořád jsem rodiče prosil, že chci chodit na fotbal. Tak mě vzali v Jablonci na hřiště, ale já prý každý trénink obrečel a těšil se domů. Tak jsme si dali ještě rok pauzu a pak už to dopadlo dobře 😊

Takže si nekoketoval i s jinými sporty? Pokud vím, tvůj táta se dostal k fotbalu oklikou.

U mě to byl hned fotbal a hned i brána. Do pole mě to vlastně nikdy natáhlo. U táty to bylo jiné, ten si nejdříve vyzkoušel házenou. Míčové sporty máme v rodině, mamka hrála výborně volejbal.

Když jsme zmínili tátu, asi se nemusím ptát na gólmanský vzor.

Nemusíš, byl to jednoznačně táta. Chytal ligu, hodně mě toho naučil.

Ty si začínal v Jablonci a když přišel první přestup, hned to byla Sparta. Jaké to bylo pro mladého kluka, hlavní město, poprvé od rodiny?

Tak samozřejmě, že to chvíli trvalo. Naši často vzpomínají, jak mi vozili proviant a jídlo. Ale velkou výhodou bylo, že jsem hned dostal od Sparty k dispozici byt a nemusel bydlet na internátu. Zvykl jsem si rychle.

Ve Spartě si prožil nejdelší část tvojí kariéry, ale první ligový zápas je znovu spojen se severem Čech.

Je to tak. Sparta mě tehdy jako mladíka poslala na krátké hostování do Mostu, abych stabilně chytal. První ligový start jsem si připsal při venkovním zápase v Teplicích.

Postupně ses probojoval až do letenského áčka, kde v té době chytal Jarda Blažek.

To pro mě bylo velké štěstí a velká škola. Jarda Blažek v brance a Honza Stejskal trenér gólmanů. Tyhle dvě persony, ke kterým jsem vzhlížel, mi, hned po tátovi, daly ve fotbale nejvíc.

Tvoje chvíle přišla v roce 2011 v pohárovém zápasu v Rumunsku proti FC Vaslui, kde se Blažek nešťastně zranil.

Na to si vzpomínám moc dobře. Jarda ještě dochytal poločas, abych měl čas se pořádně rozcvičit a do druhé půle už jsem za stavu 0:2 naskočil já. Gól jsem nepustil, s nulou jsme zvládli i domácí odvetu, ale na postup to, bohužel, tenkrát nestačilo.

Další známá gólmanská osobnost tě na Letné pro změnu vystřídala.

Tomáš Vaclík. Tehdy jsem dochytal celý zbytek sezóny a jako jednička odehrál i následující podzim. V zimě pak přišel Tomáš a někdy v průběhu jara se obměnila více než polovina základní sestavy a začal dostávat příležitost i on.

Milane, ty si prošel prakticky všemi mládežnickými reprezentačními výběry od U16 až po jednadvacítku. Na které zápasy se lvíčkem na prsou nejraději vzpomínáš?

Nejradši vzpomínám na kvalifikaci na ME a na závěrečný turnaj. Tehdy jsme měli silný tým, Latka, Pudil, Michal Kadlec a další.

Když pomineme angažmá ve slovenské Senici, tak si celou kariéru strávil v Česku. Nelákala tě někdy cizina, objevily se nabídky?

Nabídky byly, hlavně když jsem byl ze začátku ve Spartě. Ale tehdy jsem měl podepsanou dlouhodobou smlouvu a Sparta pro mě byla nejvíc, takže mě to ven ani moc netáhlo.

Před rokem se vám s přítelkyní narodila dcera, jak ses změnil v roli otce?

Nemyslím, že bych se nějak výrazně změnil. Člověk asi začne být zodpovědnější. Ale nám se to před tím rokem hezky sešlo, jak narození dcery, tak přesun na Žižkov. Od úspěchů ve Spartě zažívám ve Viktorce druhé nejšťastnější období.

Milan Švenger, nejlepší gólman F:NL v počtu vychytaných nul. Jak ti to zní?

Zní mi to hezky. Ale ještě lip by mi zněla věta, že Viktorka Žižkov je nejlepším týmem F:NL.

Na kontě máš stovku ligových zápasů. Bylo by fajn načít tu druhou stovku v dresu Viktorky.

Já bych si to moc přál. A věřím, že na to opravdu dojde. I proto jsem před pár dny podepsal smlouvu na 2,5 roku. Liga s Viktorkou je velké lákadlo a věřím, že to zvládneme.

A má Viktorka na ligu?

Jsem o tom přesvědčen. Máme vytvořeny kvalitní podmínky pro práci, je tu super manšaft a máme vynikající trenéry. Ten velký posun za jediný rok je jejich vizitka. A skvěle se mi pracuje i v té naší gólmanské partě. S klukama nám to klape a trenéra Vaška Wintera řadím po bok táty a Honzy Stejskala. Ty nuly jsou z velké části i jeho zásluha.

Děkuju za rozhovor, Milane a těším se na další, třeba už prvoligový.

logo logo
přát., Příprava, pá 22. 3. 2024

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

FC Vysočina Jihlava

4:1
logo logo
20. kolo, F:NL, ne 31. 3. 2024

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

SK Sigma Olomouc B

10:15
16. 3. 2024

Pražské derby rozhodl gól z penalty v závěru zápasu

14. 3. 2024

Devatenácté kolo přinese na Julisce první jarní derby

11. 3. 2024

Nejlepší novodobý střelec Viktorky a nezdolný bojovník dává sbohem, zdraví má přednost

10. 3. 2024

Viktorka bodovala na jaře i ve druhém zápase, bitva s Opavou skončila smírně