Přestávka bude krátká a sezona velmi náročná. Při 14ti týmech bude každé zaváhání znát, říká trenér Hašek

18. 7. 2020 | Wear

Přestože už odkoučovali na Žižkově 72 zápasů s kvalitní bilancí 41-12-19, mají letos s parťákem Danem Sochorem za sebou první celou sezonu. A Viktorka se stává jejich životním klubem. Se Zdeňkem Haškem jsme se ohlédli za uplynulým ročníkem a povídali si o plánech do toho nového.

Trenére, před pár dny jsme zakončili ročník 2019/2020, ve kterém Viktorka obsadila ve druhé lize páté místo. Jak sezonu hodnotíte?

Myslím, že budu mluvit i za Dana, když řeknu, že z našeho pohledu byla sezona úspěšná. Stavěli jsme mužstvo tak, aby hrálo v klidném středu a neopakovaly se loňské starosti se záchranou. To se povedlo.

49 bodů je velmi solidní porce. Přesto se asi najdou zápasy, ve kterých vás ztráty mrzí.

Všechna jarní utkání z domácího stadiónu, která nebyla za tři body (Chrudim, Prostějov, Vlašim) a samozřejmě Hradec venku, to byl hodně nepovedený zápas ze všech pohledů, tam jsme byli trapní.

Jaká utkání naopak zahřála Zdeňka Haška u srdce?

Všechna co vyhrajeme. Ty to, ale myslíš jinak a tak určitě výkon a výsledek s Duklou. Herně jsme nepropadli v Brně, ale když nedáš branky a hloupé dostáváš, je ti to k ničemu. V hodně zápasech to bylo o vstřelení branky. Můžeš mít procentuálně míč pod kontrolou, ale jak nedáváš góly a nejsi v šancích je to o ničem.

Viktorku i fanoušky hodně namlsal vstup do jara a vysoká výhra nad Duklou. Po korona pauze jsme však přišli prakticky o celou osu týmu. Opluštil a Gil rehabilitovali po operacích, Divišův organismus oslabila prodělaná borelióza. Byl to hlavní důvod, proč se tým už do podobné herní pohody nedostal?

To je pravda. Na Duklu a začátek sezóny jsme byli dobře připraveni, ale po „koroně“ jsme už nenašli svůj rytmus. Nebudu se vymlouvat, že to bylo jen tím, co jsi řekl, protože těch aspektů bylo více.

Už patříte ke zkušeným koučům, ale i pro vás byl zrychlený systém dohrávky něčím novým.

Nikdo jsme to nezažili, ale bylo to pro všechny stejné. Myslím, že z určitých věcí jsme se poučili. Hodně jsme se o tom s „realizákem“ bavili, abychom to správně vyhodnotili. Byla to zkušenost.

Vy jste na Žižkově na druhé trenérské štaci, jak se Viktorka od postupové sezony v roce 2015 proměnila?

Hlavně je to stabilita. Příchod nového majitele přinesl klid, co se týče financí. Bývalé vedení (Jirka Rýva s Michalem Dymlem) ví, co je profifotbal, ale bez financí to prostě lze dělat jen těžko. Vše se více zprofesionalizovalo, v klubu pracuje více lidí a to platí i o realizačním týmu.

Jak jste zmínil, důležitým milníkem byl příchod nového majitele klubu. Jaké dnes máte vy trenéři a váš tým podmínky po práci?

Hodně věcí se povedlo vylepšit a zkvalitnit. Řekl bych to tak, že co se týká podmínek, patříme do první pětky druhé ligy. Klub se snaží postupnými kroky přiblížit lize. Myslím, že všichni chápeme, že nejde vše hned, ale výrazně se přibližujeme. Důležité je, že všichni vědí, že je to nezbytné.

Letošní rok je velmi specifický, pauza mezi ročníky bude velmi krátká. Kdy začíná Viktorka přípravu na novou sezonu? Můžeme představit některé soupeře v plánovaných přípravných zápasech?

Ano, bude to zrychlené o tři týdny. Fyzické testy budou 28. července, první trénink na hřišti je následující den. Odehrajeme pět přípravných utkání - dvojzápas s Jabloncem, Liberec, Benešov, Velvary. A čeká nás pohár s Berounem.

Pro mistrovská utkání nebudeme mít k dispozici stadion na Žižkově, jak se popereme s nutností, hrát v azylu?

Jinak to nejde a tak to bereme jako fakt. Alespoň jsem rád, že budeme hrát v Praze a naši fanoušci to nebudou mít až tak daleko. Vedení dělá vše proto, aby bylo vše tak, jak má být a proto věřím, že všichni přijmou fakt, že stadion na Proseku bude po dobu našeho vynuceného azylu našim domácím stadionem. Za to patří i dík i tamním funkcionářům.

Každý trenér by před startem sezony rád svůj kádr posílil. Kolik jmen obsahuje seznam potencionálních posil, které před odjezdem na dovolenou předložil Zdeněk Hašek sportovnímu úseku?

Máme pět priorit a jsme s vedením v tomto směru zajedno. Uvidíme, jak vše dopadne. Tentokrát stavíme mužstvo tak, aby hrálo v první trojce. Podle toho seznam hráčů vypadá.

Když už jsme zmínili dovolenou, kde nabíráte síly?

Krátký výlet do okolí Mikulova a pak chalupa.

Trenére, děkuji za rozhovor, užijte si zbytek dovolené a na viděnou v přípravě.

logo logo
přát., Příprava, pá 22. 3. 2024

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

FC Vysočina Jihlava

4:1
logo logo
20. kolo, F:NL, ne 31. 3. 2024

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

SK Sigma Olomouc B

10:15
16. 3. 2024

Pražské derby rozhodl gól z penalty v závěru zápasu

14. 3. 2024

Devatenácté kolo přinese na Julisce první jarní derby

11. 3. 2024

Nejlepší novodobý střelec Viktorky a nezdolný bojovník dává sbohem, zdraví má přednost

10. 3. 2024

Viktorka bodovala na jaře i ve druhém zápase, bitva s Opavou skončila smírně