V Brně se schyluje k velké bitvě. Zbrojovka chce zpátky do ligy, Žižkov zachraňuje tu druhou

7. 3. 2019 | Martin Svoboda foto: www.fczbrno.cz

Jako poslední zápas 18. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY je na programu nedělní večerní klání Zbrojovky Brno s Viktorií Žižkov na stadionu Srbská. Do Brna pojedou Pražané potvrdit výkonnostní změnu kurzu z prvního zápasu, Moravané by zase rádi přidali k úspěšné chrudimské misi z úvodu jara další vítězný krok. Poutavý zápas, kde jeden touží po postupu a druhý po záchraně, začíná v 18 hodin.

Na podzim se oba celky utkaly na Žižkově ve 4. kole. Tenkrát před sedmi měsíci se na Seifertce tleskalo vestoje. Viktorka impozantně zápas s exligovým Brnem otočila a vyhrála 3:2. Vše vypadalo na zajímavě rozjetý podzim, avšak skutečnost byla nakonec úplně jiná. Svěřenci trenéra Mikolandy dokázali pak už jen porazit v současnosti předposlední Táborsko a ke dvěma remízám přidali smutný počet devíti proher. A Černého Petra v podobě poslední příčky na zimu k tomu.

Renesanci Viktorky potvrdila vysoká výhra

Nový trenér Miloš Sazima se sportovním úsekem klubu přikročil k radikálnímu přebudování kádru, přivedl hráče, kteří unesou tlak boje o záchranu. Do kabiny přišly vítězné typy, hecíří s bojovnou povahou. Dlouho očekávaný ostrý test s Prostějovem potvrdil kýženou herní změnu a co víc, žižkovský tým začal také dávat góly. Vysoká výhra 4:1 nad Hanáky přivála na Viktorku lehký optimismus a potvrzení správně nastolené jarní cesty.

„Do Brna odjíždíme s pokorou a respektem před silným soupeřem. Nechali jsme se inspirovat Chrudimí, od které jsme okoukali zajímavý způsob bránění, který na Zbrojovku platil. Abychom ale jako Chrudim nedopadli (Brno nakonec i v deseti vyhrálo 2:1 - pozn. red.), musíme lépe přistoupit k vykrývání prostorů," odhaluje strategii pro nedělní zápas žižkovský kouč.

Elvis ukázal, jak se hraje rokenrol

Ze dne na den se stal na Viktorce hvězdou konžský útočník s pohnutým osudem Elvis Mashike Sukisa. Jeho fotbalová kariéra po útěku ze své domoviny a izolované anabázi na Ukrajině začala postupně stoupat na Slovensku s dalšími zastávkami v českém prostředí od ČFL až po nejvyšší soutěž ve Slovanu Liberec. Následné vyklizení pozic se snaží 24letý Afričan napravit a vrátit se do ligy přes pražské angažmá. Pokud mu to půjde jako v předešlém kole, ligovou smlouvu bude mít brzy v kapse. Ve třech přípravných zápasech si nové prostředí teprve osahával, vyšel naprázdno. Pak přišel ostrý start, kde jeho střelecké schopnosti ukázal naplno. A přesně tohle si trenéři přáli, v to doufali.

Trenér Šustr: Chybí nám odvaha a víc pohybu 

Dobrá nálada dorazila také do Králova Pole. Brněnští fotbalisté v posledních dvou podzimních zápasech prohráli a přes zimu se vedle jejich slavného názvu objevila v tabulce sedmička. Tahle příčka rozhodně neladí s ambicemi držitele titulu mistra ligy z roku 1978. Zbrojovka stejně jako Viktorka v prvním jarním kole vyhrála a v klubu věří, že ještě do hry o postup nebo nově o baráž promluví. Takový signál z prvního jarního kola Moravané poslali.

V týdenním tréninkovém cyklu se svěřenci trenéra Šustra nejprve vrátili k zmíněnému utkání v Chrudimi, od té doby se už ale plně chystají na další zápas. „Duel jsme si rozebrali. Pozitivní bylo, že se kluci dokázali přes inkasovaný gól a vyloučení semknout a zápas jsme zvládli. Objevila se tam ale spousta věcí, které by nám do budoucna nestačily. Morálka byla v pořádku, chyběla mi ale větší odvaha, v některých fázích bylo ve hře málo pohybu, zbytečně jsme se zatáhli. To je jedna z věcí, u kterých musíme přidat. Zpětnou vazbu kluci dostali a teď už se chystáme na Žižkov," hodnotí brněnský kouč. 

Bilance Zbrojovka versus Viktorka „fifty fifty"

A jak se mu jeví nedělní soupeř? „Porazili Prostějov 4:1, zápas jsem viděl na videu. Tým působil hodně kompaktně, přivedli řadu zajímavých hráčů a nebude to rozhodně jednoduchý zápas. Ale nám nezbývá nic jiného než vyhrát, hrajeme doma a netajíme se tím, že chceme postoupit zpátky do ligy. V tréninkovém procesu pracujeme na všech aspektech hry tak, abychom ten zápas zvládli," zakončil Šustr.

Vzájemné zápasy obou soupeřů jsou neuvěřitelně vyrovnané - 30 zápasů (11 – 8 – 11), skóre 44:41. Na kterou stranu se překlopí v neděli misky vah?

Utkání, jehož začátek vzhledem k víkendu vidí v klubu jako nejoptimálnější, by měla navštívit až třítisícová návštěva. Zbrojovce na barážové umístění chybí 7 bodů, Viktorka by zase po neděli chtěla opustit poslední místo. Za dobré konstelace by dokonce mohla vyplavat nad čáru sestupového ponoru. Stadion Srbská čeká přitažlivý duel.

Delegace:

Termín zápasu: neděle 10.3. v 18.00 hodin, hlavní rozhodčí: Pavel Rejžek, asistenti: Lucie Ratajová a Michal Novák, delegáti: Ivo Chytil a Zdeněk Tasch.

Statistické porovnání

FC Zbrojovka Brno





H2H

 

FK Viktoria Žižkov

7. (26) Pořadí v tabulce (body) 16. (13)
28:21 Skóre 20:36
7 - 5 - 5 Celková bilance 3 - 4 - 10
4 - 2 - 2 Bilance doma / venku 0 - 1 - 7
 V  Bilance posledního zápasu     V 
9 - Lukáš Magera    Nejlepší střelec 6 - Petar Musa

logo logo
přát., Příprava, pá 22. 3. 2024

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

FC Vysočina Jihlava

4:1
logo logo
20. kolo, F:NL, ne 31. 3. 2024

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

SK Sigma Olomouc B

10:15
16. 3. 2024

Pražské derby rozhodl gól z penalty v závěru zápasu

14. 3. 2024

Devatenácté kolo přinese na Julisce první jarní derby

11. 3. 2024

Nejlepší novodobý střelec Viktorky a nezdolný bojovník dává sbohem, zdraví má přednost

10. 3. 2024

Viktorka bodovala na jaře i ve druhém zápase, bitva s Opavou skončila smírně