Milan Richter: Viktorka splnila podmínky radnice! Na Seifertce zůstane sportoviště.

10. 3. 2021 | FKVZ

Praze 3 jsme předložili jasné garance, kterými podmiňovala prodej stadionu. Věřím, že všichni odpovědní lidé teď udělají maximum pro to, abychom neztratili už ani den a aby Viktorka odehrála příští sezonu doma, na Žižkově, říká Milan Richter, předseda představenstva FKVŽ.

Milane, s odstupem čtvrt roku, jak se vedení dívá na výsledek prosincového jednání zastupitelstva?

     Já jsem samozřejmě rád, že jsme od radnice konečně dostali nějakou odpověď. Samozřejmě je škoda, že to trvalo tři měsíce od doby, kdy měli naši oficiální nabídku na stole. To je to, co mi na té odpovědi vlastně nejvíce vadí, přišla zkrátka pozdě. Vedení klubu a tým projektantů, architektů, stavebních inženýrů, expertů na licenční požadavky a na sportovní stadiony pracoval půl roku, nutno podotknout se souhlasem vedení radnice, na přípravě konkrétní a komplexní nabídky řešení situace okolo stadionu a jeho přechodu do majetku klubu. Bohužel, přestože již loni v září byla tato nabídka vedením radnice odsouhlasena, trvalo další tři měsíce, než se k ní radnice oficiálně vyjádřila. To mě na tom mrzí asi nejvíce, protože pokud by se radnice dokázala k naší nabídce podané v září vyjádřit již před čtvrt rokem, mohli jsme dnes mít na stole dohodu a vše by bylo vyřešeno.

Jak to vypadá dnes?

     Nezaháleli jsme a s vedením radnice jsme jednali o tom, jaké vidí skuliny v původní nabídce a co by se v jejich očích mělo změnit. Musím říci, že hlavně s klubem Pirátů se jednalo o velice konstruktivní a férová jednání, která nakonec vyústila v současnou podobu indikativní nabídky. Tu jsme dnes poslali zástupcům Rady MČ P3 a pevně věříme, že tento bod opět zařadí na jednání březnového zastupitelstva. Mohu s klidem říci, že v aktuální nabídce předkládáme radnici udržitelnou budoucnost fotbalu, stadionu i rozvoje sportu a práce s mládeží v Praze 3.

Co byly v očích politiků největší problémy minulé nabídky?

     My jsme jich tam moc neviděli, ale zpětně chápu, že politici potřebují mít vše černé na bílém tak, aby si to byli schopni obhájit u voličů. První problém byla „záruka fotbalu do roku 2025“. My jsme to v nabídce měli, protože do 10 let máme postavit nový stadion a chceme ho na stávajícím místě. Musíme jej tedy někdy začít stavět. Tento bod se samozřejmě dá vyřešit tak, že se na Žižkově bude hrát do té doby, dokud nezískáme všechna potřebná povolení a nezačneme ten nový stadion opravdu stavět. Zadruhé jsme byli kritizováni za to, že v nabídce není explicitně napsáno, že nový stadion bude na stejném místě. Klub ho tam chce. Pokud to nebude z jakýchkoli objektivních důvodů možné (např. nezískání stavebního povolení vzhledem k situaci v okolí), najdeme pro stadion jiné vhodné místo v Praze a na současném místě vyroste tréninkové zázemí pro mládež splňující evropské standardy těchto zařízení. Já pořád počítám s tím, že tam ten stadion bude a tečka. Pokud však máme zaručit, že při nemožnosti vystavení stadionu bude místo využito pro fotbal a sport, myslím, že zázemí pro mládež je tou správnou cestou.

Jak tedy zní ta aktuální nabídka?

     Řeknu to zcela otevřeně a tak, jak jsme to dnes zaslali na radnici:

1) Investice FKVŽ do 25 milionů korun do rekonstrukce stadionu. (Navrácení těchto prostředků ve chvíli, kdy do roku od schválení nabídky nedojde k prodeji stadionu do majetku klubu.)
2) Další investice, rekonstrukci a modernizaci provede klub ve chvíli, kdy dostane závazný harmonogram převodu stadionu do majetku klubu.
3) Do 20 let od podepsání smlouvy o prodeji stadionu do majetku klubu vybuduje klub nový stadion na stávajícím místě v Seifertově ulici.
4) V případě objektivních důvodů, které znemožní vybudování nového stadionu na stávajícím místě, bude nový stadion vybudován na jiném místě v Praze a na pozemku při ulici Seifertova, bude vybudováno tréninkové zázemí pro mládež FKVZ obdobného rozsahu. Moderní tréninkové zázemí bude obsahovat venkovní multifunkční tréninkovou plochu, tělocvičnu, posilovnu, relaxační zónu, šatny, sprchy, zázemí pro klub, obslužnou plochu a další potřebné vybavení. Tak aby bylo možné využití v letním i zimním období.
5) Na původním stadionu se bude hrát do doby, kdy začnou stavební práce spojené s přípravou výstavby stadionu nového.
6) Investice klubu v hodnotě 25 milionů korun do mládeže a rozvoje sportu na Praze 3.
7) MČ P3 má 20 let od podepsání smlouvy o prodeji stadionu do majetku klubu právo zpětného odkupu v případě, že klub nesplní podmínku vybudování stadionu v ulici Seifertova nebo podmínku vybudování tréninkového zázemí pro mládež FK VŽ na témže místě.

Díky moc. Co se bude dít teď?

     Předpokládám, že vedení radnice to probere v koalici, přidá na program zastupitelstva a k podpoře nové nabídky se snad přidají i opoziční zastupitelé. Vždyť nám jde všem o Viktorku, tak doufám, že se to konečně ukáže a i díky novým zárukám nás většina zastupitelů podpoří.

Co se stane, když majitel stadionu, tedy MČ, licenci na infrastrukturu od FAČR nezíská?

     Já o tom ani nechci přemýšlet. Máme jako klub platnou nájemní smlouvu, kde je jasně napsáno, že stadion podmínky splňovat bude. Už letos stojí hraní na jiném stadionu nemalé peníze v řádech milionů. Pevně věřím, že radnice začne okamžitě jednat a nenechá fotbalový klenot s více než stoletou tradicí padnout do pralesních vod.

Do kdy se musí rozhodnout?

     Do konce měsíce, protože 29. března je termín podání licence na položku infrastruktura. Teoreticky, ale opravdu nejpozději pak do 13. dubna, kdy je finální termín podání žádosti o licenci jako celku.

Co se stane, když se to nestihne?

     Tuto otázku bych nejraději nezodpovídal. Ale znamenalo by to ztrátu licence a nevyčíslitelnou oběť v srdcích všech fotbalových fanoušků. Já pevně věřím, že se to stihne. Zasedání zastupitelstva je 31. března. Takže když naši nabídku přijmou, budeme sice dva týdny v klinické smrti, ale zvládneme to!

A když Praha 3 nabídku odmítne?

     V tom případě je zajištění splnění licenčních podmínek pro stadion plně v její kompetenci. Ostatně, takto je to již v naší současně platné nájemní smlouvě. My se však za klub i tak snažíme přijít s do budoucna udržitelným řešením. I kdyby se radnici povedl zázrak a stadion podmínky licence splnil, bude to řešení zase na rok. Problém se stadionem je tu dlouho a Praha 3 ho zdárně ignoruje. Samozřejmě ji ale budeme držet palce, protože s tím v tu chvíli nemůžeme nic dělat.

Kde budeme hrát příští sezónu?

     Pevně věřím, že zase zpátky na Viktorce. Licenční manažer jasně řekl, že kdybychom postupovali podle našeho harmonogramu předloženého již loni v září, není problém. Nyní je to kritické, ale pokud by radnice naši nabídku schválila a v jednání bychom se posunuli dál, je tam opravdu velká šance, že se v nějakém režimu vrátíme domů už v srpnu.

Bude to už bez bagrů?

     Na sousedy se musíte zeptat na radnici. Já doufám, že bagry tam možná budou, ale na rozdíl od těch současných budou pracovat na rekonstrukci a ne na postupné demolici našeho stadionu.

Co byste vzkázal fanouškům?

     Že jim děkuji za podporu a vážím si toho, že pro náš klub dýchají. Upřímně, spoustu lidí už více než rok pracuje na tom, abychom to tady nejen zachránili, ale i pozvedli. Je úžasné, co jsme od mého příchodu dokázali ve všech směrech. Teď je otázka, zda jsme na Žižkově kromě našich milovaných fanoušku vítáni i někým jiným. Já stále věřím, že ano. Tento klub přežil i komunisty. Můj praděda tu dokonce prodával klobásy a pivo. Neznám nikoho, kdo by chtěl být podepsán pod koncem Viktorky Žižkov na Žižkově a pevně doufám, že nikdo takový nesedí ani na radnici. Vždyť už jen to, že skoro 120 letý klub nese název městské části a ne Prahy je naprostá rarita.

logo logo
24. kolo, F:NL, ne 21. 4. 2024

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

MFK Chrudim

3:1
logo logo
25. kolo, F:NL, ne 28. 4. 2024

AC Sparta Praha B

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

10:30
20. 4. 2024

Na Žižkov míří pátá Chrudim, kulichů máme ve fanshopu nachystán dostatek, přijďte fandit

20. 4. 2024

Charlie si drží pětibodový náskok. Jdeme tipovat duel s Chrudimí

19. 4. 2024

Fuck Cancer! Seifertka se zahalila do fialové, Viktorka vyhlásila boj rakovině

18. 4. 2024

Předprodej na Chrudim v plném proudu, kup vstupenku a přijď fandit Viktorce!