Střílel góly za Viktorku, ochutnal Ligu mistrů. Teď na Žižkově koučuje dorost a má na starosti servis pro áčko.

16. 4. 2021 | Wear

Víc než polovinu ze svých ligových zápasů odehrál za Viktorku. S Plzní si vyzkoušel Ligu mistrů, hrál a koučoval v daleké Austrálii. Teď se Zdeněk Koukal (37) na Žižkov vrátil a funkci sekretáře klubu kombinuje s postem hlavního kouče dorostu.

🎤 Zděnku, táta má titul s Bohemkou, takže je asi zbytečné ptát se, po kom si zdědil fotbalové geny.

⚽️ Bez diskuse. Táta fotbal hrával, takže jsem k němu byl odmala veden. Jsem kluk napůl ze sídliště, napůl z vesnice. Zajímavé je, že na ostatní sporty jsem dost nešikovný, takže fotbal byl jediná volba. Podle toho, kde táta zrovna hrál, jsme se často stěhovali, včetně zahraničí. Do míče jsem pořádně začal kopat v Německu.

🎤 Ty jsi na Žižkově strávil největší část aktivní kariéry, jak vzpomínáš na ty bezmála čtyři sezony v dresu Viktorky?

⚽️ Vzpomínky na kariéru v žižkovském dresu mám jen ty nejlepší, možná jen s malou kaňkou, kterou byl sestup. Odehráli jsme tu spoustu krásných zápasů, nastupovat před narvaným hledištěm do derby se Slavií nebo Spartou, to se nezapomíná. Ten těsný kontakt s fanoušky, který na Seifertce při utkáních je, to je paráda. Vzpomínám moc rád.

🎤 Do klubu ses vrátil na pozici trenéra U19. Jaká je kvalita dorosteneckých kategorií Viktorky?

⚽️ Slušná. Tým jsem přebíral předloni na podzim, snažíme se klukům vštěpovat profesionalitu, vytyčili jsme si nějakou cestu a cíle. Samozřejmě, kdyby se na Žižkově hrála nejvyšší dorostenecká soutěž, bylo by to ještě o něčem jiném. Teď se občas stane, že po těch kvalitnějších hráčích sáhne Sparta a další silné týmy. To nás na jednu stranu může mrzet, nabourá to kompaktnost týmu, ale zase je to určitý signál, že ta kvalita tu je.

🎤 Covid veškeré mládežnické aktivity stopnul, jak to máš u dorostu nastaveno, jdeš cestou individuálních plánů?

⚽️ To je smutný příběh. Něco jsme tu začali společně budovat, loni v zimě jsme absolvovali kvalitní zimní soustředění a měli jsme velkou chuť do startu jara. Výborně nám vyšel úvodní zápas, kdy jsme vyhráli na půdě silné Plzně, ale pak vše stopnul covid. Tím byla veškerá společná práce degradována. Všichni věříme, že už to co nejdříve skončí a kluci budou moci na hřiště. Individuální plány jsou jedna z variant, jak současnou situaci zvládat, ale je potřeba nejít přes určitou hranici. Nechat kluky naběhávat kilometry v lese, aby se jim to postupně začalo zajídat, tou cestou jít nechci. Jestli chtějí dávat fotbalu maximum a třeba se jím jednou i živit, tak věřím, že přijdou po restartu solidně nachystaní i bez striktních osobních plánů. A v tom svým hráčům věřím.

🎤 Kromě práce u dorostu zastáváš i funkci sekretáře klubu a podílíš se na chodu áčka. Zkus fanouškům popsat náplň tvé práce.

⚽️ Hlavní část zabere servis pro tým a trenéry. U nového hráče to začíná zeragistrováním na svazu, nachystáním veškeré dokumentace a smluv a končí to např. zajištěním ubytování. Pokud jde o trenérský štáb, jsem tu pro to, abych jim byl vždy k ruce a zajistil jim co nejlepší podmínky pro jejich práci. Aby nemuseli řešit věci okolo a mohli se plně soustředit na koučing.

🎤 Starost o naše zahraniční hráče přináší určitě i spoustu nestandardních zážitků.

⚽️ To ano. I když já mám to štěstí, že ve Viktorce máme aktuálně hráče hodně samostatné a žádné vrásky mi nepřidělávají. Ono bohatě stačí, co je

běhání a práce např. s vyřizováním víz pro některé z nich. Nebo zajistit kvalitní tréninkové plochy v tomto proměnlivém počasí, které v posledních dnech panuje.

🎤 Co říkáš na aktuální postavení Viktorky v druhé lize?

⚽️ Samozřejmě nás to všechny trápí, ani já nejsem výjimkou. Viktorka patří bez diskuse na jiné pozice. Ale když vidím, jak tým na trénincích pracuje,

tak věřím, že se tam brzy posuneme.

🎤 Ty sám si na podzim zaskočil za nemocné trenéry a odkoučoval si zápas ve druhé lize v Ústí. Láká tě trenérská dráha v dospělém fotbale?

⚽️ V budoucnu bych se trenéřině u dospělých rád věnovat. Ale pořád jsem na začátku, učím se, dodělávám si licence. Až budu připraven, dokážu si práci u týmu druhé, nebo třetí ligy představit. Takže ano, ale je přede mnou ještě hodně práce.

🎤 V lize máš odkopáno na 150 zápasů, s Plzní jste hráli Ligu mistrů, nastupoval si za reprezentační výběry. Kdyby si měl vybrat svůj nejlepší zápas v kariéře, který by to byl?

⚽️ Jeden zápas opravdu vybrat nejde. Liga mistrů, jen ten pocit být u toho, to je něco nepopsatelného. Ale já to mám nastavené tak, že jsem si neskutečně užíval každý zápas, do kterého jsem naskočil.


Zdeňku, přeju Ti, ať se Ti na Viktorce daří po všech směrech a děkuju za rozhovor.

logo logo
24. kolo, F:NL, ne 21. 4. 2024

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

MFK Chrudim

3:1
logo logo
25. kolo, F:NL, ne 28. 4. 2024

AC Sparta Praha B

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

10:30
20. 4. 2024

Na Žižkov míří pátá Chrudim, kulichů máme ve fanshopu nachystán dostatek, přijďte fandit

20. 4. 2024

Charlie si drží pětibodový náskok. Jdeme tipovat duel s Chrudimí

19. 4. 2024

Fuck Cancer! Seifertka se zahalila do fialové, Viktorka vyhlásila boj rakovině

18. 4. 2024

Předprodej na Chrudim v plném proudu, kup vstupenku a přijď fandit Viktorce!