Celé jaro čekal s Viktorkou na výhru. Dočkal se proti své Líšni

16. 5. 2022 | Wear

Jeho velkým vzorem je starší bratr, reprezentant Gabonu. Guy Reteno Elekana (25) sní o anglické Premier League a na poslední chvíli poznal, jak chutná v bíločerveném dresu vítězství. Shodou okolností v zápase proti týmu, ze kterého na Žižkově hostuje

Guy, jak se hráč z Gabonu dostane do Česka?

Gabon byl dlouho francouzský, nezávislost máme teprve od roku 1960. Já jsem žil ve Francii, odtud to do Česka už tak složitá cesta není. Nejprve jsem hrával v Otrokovicích a poté přišel přestup do Líšně, odkud ve Viktorce hostuji.

V kolika letech jsi začal s fotbalem?

Hrát jsem začal už jako hodně malý. Ale do opravdového fotbalu mě uvedla až sportovní škola generála Idris Ngariho, kde jsem se mohl naplno soustředit na trénink.

Je ve tvé rodině nějaký další fotbalista?

Můj starší bratr Ango Éric byl vynikající fotbalista, dotáhl to až do reprezentace Gabonu. To je můj velký vzor, od malička jsem chtěl být jako on.

Vím o tobě, že fandíš Realu a Liverpoolu. Oba týmy se teď utkají ve finále Ligy mistrů. Kdo trofej získá?

Tak to ti nepovím. Moc se na finále těším, jde o dva špičkové kluby, které předvádí skvělý fotbal. Ať vyhraje ten lepší.

Tvůj vzor je Sadio Mané. Kdyby sis od něho mohl vzít jednu fotbalovou dovednost, která by to byla?

Sadio je velmi silný, komplexní hráč. Musím hodně pracovat, abych se mu v některých parametrech byť jen přiblížil. Kdybych mohl, vzal bych si jeho rychlost. Ta je obdivuhodná.

Před rokem jsi kvůli Covidu a problému s vízy propásl skoro celou sezonu. Česko nemá v Gabonu ambasádu, zařizovat víza asi není nic jednoduchého.

To bylo hodně nepříjemné období. Fotbal miluju a teď jsem musel rok stát. Jak jsi zmínil, v Gabonu není česká ambasáda, po covidu jsem musel řešit víza v Nigérii. Se vším mi tehdy hodně pomohla Líšeň, jsem lidem v klubu dodnes moc vděčný.

Z Brna ses přesunul do hlavního města, jak se ti líbí Praha?

Praha je nádherná. Hned jsme si jí zamiloval. Je tu tolik krásných míst, která ani nestihnu všechna projít.

Zpátky k fotbalu. Jak jsi spokojený s působením na Žižkově?

Musím to vzít ze dvou pohledů. Podmínky pro práci, zázemí, fanoušci, stadion ... to vše je na Žižkově na vysoké úrovni. A pak jsou tu výsledky na hřišti. Z toho jsem upřímně nešťastný a moc mě to, už kvůli skvělým fanouškům, mrzí.

V zimní přípravě se ti dařilo solidně střelecky, proč to nepokračovalo i v sezoně?

To kdybych věděl. Na tréninku se snažím makat na sto procent, ale na branku se nejen já, ale celý tým, hrozně nadřeme. V posledních zápasech se to zlepšilo a proti Líšni jsme to potvrdili.

Ve Viktorce je velká cizinecká legie, ke komu ze spoluhráčů máš nejblíže?

Já mám blízko ke všem. Kabinu beru jako jednu velkou rodinu. Ano, cizinců je nás ve Viktorce hodně, ale jsme jedna parta, mád vřelý vztah se všemi spoluhráči.

Guy, jaké máš sportovní cíle a sny?

Mým snem je hrát anglickou Premiere League a vyhrával tituly. A moc bych si přál, aby mě při nějakém velkém zápase sledovali z hlediště moji rodiče. No a samomozřejmě je cílem i reprezentace.


Děkuji za rozhovor, Guy. A ať se ti tvůj anglický sen splní.


logo logo
24. kolo, F:NL, ne 21. 4. 2024

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

MFK Chrudim

3:1
logo logo
25. kolo, F:NL, ne 28. 4. 2024

AC Sparta Praha B

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

10:30
20. 4. 2024

Na Žižkov míří pátá Chrudim, kulichů máme ve fanshopu nachystán dostatek, přijďte fandit

20. 4. 2024

Charlie si drží pětibodový náskok. Jdeme tipovat duel s Chrudimí

19. 4. 2024

Fuck Cancer! Seifertka se zahalila do fialové, Viktorka vyhlásila boj rakovině

18. 4. 2024

Předprodej na Chrudim v plném proudu, kup vstupenku a přijď fandit Viktorce!