O Viktorce a Praze 3 tentokrát s radním z magistrátu a lokálním opozičním politikem

13. 9. 2022 | Wear

Dva pohledy na Viktorku a sport, nejen na Žižkově. Jeden magistrátní, druhý lokální. Šéf pražského hnutí ANO, ing. Ondřej Prokop (36) a Žižkovák, Mgr. Pavel Martiník (29), se shodují, že dlouhodobý nájem stadionu byl zásadním krokem pro zachování fotbalu na Praze 3.

Pánové, povídáme si na stadionu Viktorky na Žižkově, co vy a sport?

OP : Já se musím přiznat, že jsem typické počítačové dítě a se sportem jsem dost bojoval, moc se mi sportovat nechtělo. Až v nějakých pětadvaceti jsem zjistil, jak je sport pro život důležitý. Začal jsem chodit do fitka, dělám kondičně box, dal jsem se na běhání. Nedávno jsem uběhl svůj první maraton.

PM : Já jsem hrál aktivně fotbal, chytal jsme v bráně. Později jsem, v rámci brigády, začal v šestnácti letech s pískáním a v rozhodcovském dresu jsem běhal po pražských hřištích až do doby, kdy už to nešlo s prací časově kombinovat. Ale rozhodně to byla velká životní zkušenost. Dnes si občas zajdu zacvičit, ale času je opravdu málo.

Ondřeji, vy bydlíte celý život na Jižním Městě, v jeho okolí asi máte na běhání lepší podmínky, než jsou na Praze 3.

OP : To bez diskuse. Krčský les, Hostivařská přehrada, Milíčovský les, to jsou pro běh ideální lokality. Běhání na pásu se nedá s výběhem v přírodě srovnat.

Vybavíte si největší sportovní zážitek?

OP : Za mě určitě Nagano. Dodnes si pamatuji, jak jsme nad ránem vstávali a sledovali zápasy. Na další takový úspěch zatím čekáme.

PM : Souhlasím. Zlato z Nagana je zážitek jako hrom, na to se nezapomíná.

Jak to máte s pasivním vztahem ke sportu?

OP : Já se rád podívám na kvalitní fotbal, nebo hokej, ale nějak moc zapálený fanoušek nejsem.

PM : Snažím se nevynechat žádný domácí zápas Viktorky, z Bořivojky, kde bydlím, to mám pár kroků. A manželka mi říká, že i doma se poslední dobou dívám na fotbal v televizi nějak příliš často.

Pavle, pojďme k vašemu propojení s Viktorkou, jak k němu došlo?

Mě na Viktorce vždy fascinovalo, že to je klub s parádní historií a nejde o žádnou rychlokvašku. A moc dobře si uvědomuji, jak je důležité, aby ta tradice byla zachována.

Takže z fanouška posléze sponzorem a partnerem klubu?

PM : S ohledem na to, co jsem uvedl, mi to ve Viktorce dávalo smysl a proto jsem se rozhodl pomoci. Jsem moc rád, že klub moji nabídku přijal. Aktuálně podporuji žižkovskou mládež.

Kde jsou nejaktuálnější potřeby našich mládežnických týmů?

PM : Jednoznačně tréninkové centrum, nebo odpovídající tréninkové plochy. A pokud možno v dosahu, aby děti nemusely dojíždět daleko na okraje Prahy. A v dnešní době jsou problém, samozřejmě, i náklady na provoz a ceny energií. Tady by ta podpora, ať už městské části, magistrátu, nebo Agentury pro sport, měla být výraznější.

Ondřeji, jak moc těžké je, hlavně v době energetické krize a nedávno covidu, prosazovat na magistrátu vyčlenění potřebných prostředků na sport?

OP : Vždy je to, možná bohužel, o politických prioritách a rozhodnutích. A ochotě dát do sportu a sportování více peněz. Já jsem již několik let pro to, aby na sport šla pravidelně určitá fixovaná procentuální částka z rozpočtu města, protože rozpočet se každý rok zvyšuje.

Co ANO a podpora sportovních aktivit?

OP : Myslím, že se nemáme za co stydět. Pokud bych měl vybrat jeden příklad, tak zmíním projekt Trenéři do škol, který dlouhodobě podporujeme. Hodiny tělocviku navštěvují odborníci a kvalifikovaní trenéři a kromě zkvalitnění výuky posuzují a tipují, na co má které z dětí talent. Šetří tím rodičům čas i náklady, kdy nemusí posílat děti půl roku např. na tenis, půl roku na fotbal atd., aby zjistili, na co má jejich potomek vlohy a co jej baví.

Zmínili jsme éru počítačových dětí. Daří se to měnit a vracet děti na hřiště a sportoviště?

OP : Tohle vnímám jako velký problém. Moje maminka pořádá letní tábory a když vidím na fotkách to množství obézních dětí … Je potřeba s tím něco koncepčně dělat. Spolupracovat s rodiči a hlavně jim nabídnout dostatek příležitostí k vyžití dětí. Je to dlouhodobá záležitost a covid, bohužel, tenhle problém ještě zhoršil. Když nám vyroste generace obézních dětí, následně to neúměrně zatíží zdravotní systém. Když povedeme děti ke sportu a správné životosprávě, vyplatí se to všem, i státu.

Jaký je váš pohled na Prahu 3 obecně, jak ji vnímáte? Jaká vidíte pozitiva i největší problémy?

OP : V mých očích se trojka ohromně zvedla. Dříve jsem ji vnímal jako špinavou tmavou čtvrť, dnes žije a rozkvétá. Jako největší aktuální problém, jak magistrátu, tak Prahy 3, vidím pozemky kolem Nákladového nádraží. Je potřeba udělat smysluplnou změnu územního plánu a dospět k dohodě všech vlastníků tak, aby projekt jen nezatížil okolí. Nemám na mysli jen předejít dopravnímu kolapsu, ale např. i najít v nově vybudované lokalitě vyžití pro občany Prahy 3.

PM : Já musím zmínit podchod od Hlavního nádraží, který výrazně zkvalitnil dostupnost Žižkova, jak pro studenty, tak pro samotné obyvatele. Problém jsou, samozřejmě, uzavírky, ty vždy dopravu notně zkomplikují, ale chápu, že i ty jsou nutné.

Co byste Praze 3 a Viktorce popřáli do budoucna?

OP : Důležitý společný krok už Viktorka a Praha 3 udělaly. Pronájem stadionu na 30 let garantuje setrvání fotbalu na Žižkově a já z toho mám upřímnou radost.

PM : To podepisuji. Stadion se rekonstruuje, zlepšují se podmínky a dlouhodobý nájem dává klubu důležitý klid na práci a rozvoj. Pokud jde o obecné přání, byl bych opravdu moc rád, aby se našlo dostatek prostředků na podporu sportovních a volnočasových aktivit těch nejmenších. A Viktorce přeji rychlý návrat do pater, kam dlouhodobě patří.

Pánové, děkuji vám za rozhovor a ať se vám, nejen při sportu a v politice, daří!


Fotogalerie

logo logo
25. kolo, F:NL, ne 28. 4. 2024

AC Sparta Praha B

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

2:0
logo logo
26. kolo, F:NL, ne 5. 5. 2024

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

MFK Vyškov

10:15
26. 4. 2024

Viktorka se v rámci 25. kola F:NL představí v neděli před televizními kamerami na Letné

24. 4. 2024

V sobotním předkrmu před nedělním derby přivítá béčko na Seifertce Braník

23. 4. 2024

Vzácná návštěva. Pozvání na Viktorku přijaly děti z žižkovské Mateřské školky Vozová 5

21. 4. 2024

Viktorka porazila pátou Chrudim, Sixtovo gólové představení podtrhl premiérovou trefou Divíšek