Posila Mashike: Nahrávku na video jsem myslel úplně jinak, může za to moje špatná čeština

7. 2. 2019 | Martin Svoboda / foto: Jihočeský fotbal

Má za sebou první den s týmem Viktorie Žižkov. Trenéři si ho vybrali pro jeho herní styl, který by měl mančaftu vyhovovat. Seběvědomí má na rozdávání. Jmenovec rokenrolového krále Elvis Sukisa Mashike si je jistý, že se Viktorka zachrání a on bude zatěžovat konta soupeřů svými zásahy.

Nestandardním úprkem z kabiny Českých Budějovic způsobil na konci ledna poprask, jeho "rozlučkové" video adresované trenéru Horejšovi koluje vesele na sociálních sítích. Když přijde na tuhle událost řeč, mrzí ho. Jeho neobratná čeština a zmínka o sebevědomí a jeho nechuti hrát za Dynamo měla vyjadřovat úplně něco jiného, než jak to prý média pojala. Čeština s jeho rodnou francouzštinou má pramálo společné, a tak je malér při takové vypjaté chvíli hned na světě.

Proč jste se rozhodl tímto zvláštním způsobem ukončit vztah s Českými Budějovicemi? Jak jste to myslel s tím sebevědomím? Vypadlo to hodně namyšleně.

„Právě že vůbec ne. Hlavním obsahem toho vzkazu mělo být upřímné poděkování za možnost hrát v Dynamu druhou ligu a rozloučit se s ním. Slova v českém jazyce se mi pořád těžko hledají a sebevědomím jsem myslel chuť a pocit, že můžu hrát výš. Nikdo neví, kolik telofonů s nabídkami do okolních lig jsem v tu dobu měl. Chtěl jsem se normálně rozloučit a pokračovat v kariéře jinde. Už se k tomu nechci vracet, zkrátka jsem to řekl blbě, ale nemyslel jsem to tak."

Nakonec jste skončil ve Viktorce, ta také nehraje první ligu. Naplnily se tímto hostováním vaše ambice?

„Není to tak, že nechci hrát vůbec druhou ligu. Angažmá ve Viktorce je pro mě naopak velmi důležité. Dal jsem jí nakonec přednost před ostatními prvoligovými nabídkami třeba z Polska nebo Slovenska. Mám rád hlavně český fotbal a v Praze mám rodinu. Znám tu spoustu lidí. Jsem si jist, že mě příchod na Žižkov posune dál."

Máte za sebou první trénink. Jaký byl?

„První, co mě napadá, že odpovím, je zima. Byla fakt velká. Jinak v týmu jsou šikovní hráči a trenér ví, co chce. O prvním tréninku musím říct, že mě bavil, bylo to promyšlené a mělo to hlavu a patu."

Viktorka se nachází s alarmující, ale nikoliv neřešitelnou, ztrátou na posledním 16. místě druholigové tabulky. Každý zápas bude hrát pod nesmírným tlakem, a boj o záchranu může trvat až do posledního kola. Víte, do čeho jdete?

„Vím to moc dobře. Zápasů o záchranu se nebojím a chci právě v takovéto situaci klubu pomoct. Zkušenosti už nějaké mám a na tlak, který jistě nastane, nekoukám."

Tým měl na podzim velké problémy s koncovkou, vidět dát Viktorku gól byl skoro svátek. Vy platíte za výtečného střelce, s tím vás do klubu brali. Věříte si na to, že tým posunete v této činnosti dál?

„Všude, kde jsem byl, jsem byl nakonec nejlepší třelec týmu. Jsem přesvědčený, že budu dávát góly i na Viktorce. A těším se na to. Když mi dá trenér důvěru, já ji vrátím. Určitě ji vrátím potřebnými góly. Viktorku s celým týmem zachráníme."

logo logo
přát., Příprava, pá 22. 3. 2024

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

FC Vysočina Jihlava

4:1
logo logo
20. kolo, F:NL, ne 31. 3. 2024

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

SK Sigma Olomouc B

10:15
16. 3. 2024

Pražské derby rozhodl gól z penalty v závěru zápasu

14. 3. 2024

Devatenácté kolo přinese na Julisce první jarní derby

11. 3. 2024

Nejlepší novodobý střelec Viktorky a nezdolný bojovník dává sbohem, zdraví má přednost

10. 3. 2024

Viktorka bodovala na jaře i ve druhém zápase, bitva s Opavou skončila smírně