S Pudilem bylo jednání rychlé a férové. Nejvíc mě mrzí, že jsme neudrželi Petráška, říká sportovní ředitel Michal Dyml

29. 10. 2020 | Wear

Patří do kategorie bafuňářů, kteří fotbal sami aktivně hráli, což je vždy na pozici sportovního ředitele výhoda. K práci s týmem přičichl poprvé v Jablonci a přes Hlavici, Střížkov a Ostravu se postupně dostal až do Viktorky. Před pěti lety byl u jejího znovuzrození, u návratu do druhé ligy a vybral pro ni trenérské duo Hašek & Sochor. A letos spoluvytvořil tým, který se má rvát o mety nejvyšší.

Michale, Ty nejsi ve sportovním úseku žádným nováčkem, zkušenosti si sbíral i v lize. Jak na angažmá v Ostravě vzpomínáš?

Když jsem dostal nabídku z Baníku, byly v ní dva stěžejní úkoly. Záchrana týmu v lize a analýza celé situace v klubu. Proto měl přijít někdo zcela mimo region. A k tomu, že si majitel Baníku vybral mě, dopomohly určitě i solidní výsledky, které jsme za sebou měli na Střížkově. Celý kontrakt (2,5 roku) jsem v Ostravě nedodržel, situace v klubu se v té době hodně měnila, ale rozhodně to byly důležité zkušenosti, které mě posunuly dál.

A můžeš je zúročovat na Viktorce. Ta změnila před necelým rokem majitele, prošla stabilizací a má i podstatně smělejší plány, než v době nedávné. Je to znát i na jednáních s potencionálními posilami a jejich agenty?

Ten přístup se změnil radikálně. A je to logické. Předtím jsme hráli většinou o záchranu, nebo ve spodní části tabulky, teď hráči přicházejí do mužstva, které má velké ambice. A do klubu, ve kterém mají velmi kvalitní podmínky k práci. Ta jednání probíhají hodně odlišně, Viktorka je dnes úplně jiná adresa, než byla před dvěma lety. Tehdy jsme hráče museli prakticky přemlouvat, dnes se nám nabízejí sami.

Který transfer byl pro Tebe nejsložitější, co se realizace týká?

Nejtěžší asi bylo, když jsme se na jaře v roce 2019 zachraňovali a chtěli jsme přivést Elvise. Tehdy měl nabídku z ligy i ze zahraničí. Ale podařilo se zvládnout jak hostování Mashikeho, tak záchranu.

Jak vypadal jeho druhý přesun na Žižkov teď na podzim?

Teď to bylo naopak rychlé. Byl poslední den přestupového okna, Viktorka ještě sháněla útočníka, ve hře byly dvě až tři varianty. Elvis si nabídky velmi vážil a bez problémů jsme se domluvili.

Pro fanoušky nejatraktivnější transfer proběhl letos v létě, kdy si do klubu přivedl ostříleného Dana Pudila. Jak se takový přestup upeče?

S trenéry jsme chtěli přivést zkušeného hráče do defenzivy a když jsem byl na obědě s Danovým agentem, tak jsem to, spíš v žertu, nadhodil. Nakonec jsme se shodli, že by to mohlo být téma. V tomto případě nám nahrálo i to, že Danův bývalý tchán je shodou okolností můj nejlepší kamarád a díky tomu se s Danem dlouho známe. Jednání s Půďou pak bylo velmi rychlé a férové.

Práce sportovního managera nejsou jen příchody, ale i odchody. Má Viktorka v současném kádru hráče, který by se mohl svými výkony na Žižkově odrazit v kariéře výše?

Myslím, že aktuálně máme dva až tři hráče, se kterými můžeme udělat zajímavý transfer. Jak z pohledu hráče, tak klubu.

Ne vždy vše samozřejmě vyjde. Jaké námluvy, které nakonec nedopadly, Tě nejvíc mrzí?

Jednoznačně Tomáš Petrášek. Když pomohl Viktorce k postupu do druhé ligy, tak jsme jednali o nové smlouvě, ale možnosti klubu v té době nebyly takové, jaké jsou, logicky, dnes. Přesto jsme nebyli podpisu daleko. A Petras dnes jasně dokazuje, jak moc by byl pro Viktorku platným. Vyhrál se v top hráče a naprosto zaslouženě už to dotáhl až do reprezentace.

Jaké ambice má po stabilizaci klubu s Viktorkou její sportovní ředitel Michal Dyml?

Dnešní situace je pro všechny ohromně složitá, pro majitele klubů ekonomicky, pro hráče z pohledu absence podpory fanoušků atd. Určitě chceme bojovat o nejvyšší příčky, ale rozhodně to osobně nemám tak, že alfou a omegou všeho je postup. Každopádně podmínky pro práci a kvalita kádru nám jasně velí pohybovat se v první trojici.

Michale díky a ať se nadále daří Tobě i naší Viktorce.

logo logo
23. kolo, F:NL, st 17. 4. 2024

FC SILON Táborsko

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

5:0
logo logo
24. kolo, F:NL, ne 21. 4. 2024

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

MFK Chrudim

10:15
17. 4. 2024

Ve vloženém 23. kole cestují Viktoriáni na jih, čeká je třetí Táborsko

16. 4. 2024

Prošek vystřelil Charliemu už pětibodový náskok. Dnes jdeme tipovat Táborsko

14. 4. 2024

Viktorka potvrdila tři body z Vlašimi, výhru nad Kroměříží trefil v nastavení Sixta

10. 4. 2024

Anglický týden odstartuje duel se sousedy v tabulce, na Žižkov přijedou Hanáci z Kroměříže